Hem / Blogg / Från intern till anställd - Bäst lärande genom att lösa verkliga problem

Från intern till anställd - Bäst lärande genom att lösa verkliga problem

Datum publicerad

04.05.22

Datum uppdaterad

19.07.23
Synlighet intern thomas stavo johnstone

Säg hej till Thomas Stavø Johnstone. Här berättar Thomas om sin erfarenhet som praktikant inom SEO på Synlighet i Oslo, Norge.

Thomas har tidigare gått på Norsk fotografihögskola och går nu sista året på en kandidatexamen i "Media and Communication" vid Oslo Metropolitan University (OsloMet). 2022 har Thomas varit praktikant på Synlighet där han har arbetat med sökmotoroptimering (SEO) på kontoret i Oslo, Norge. 

Vad är ett "perfekt" internship?

Att hitta den "perfekta" praktikplatsen kan vara svårt. Vissa arbetsplatser letar bara efter studenter för att göra "skitjobben" åt dem. Andra företag är så stora att man inte får möjlighet att fräscha upp seriösa uppgifter. I den motsatta änden av skalan kan du hamna som praktikant på ett så litet företag att även om arbetsuppgifterna är seriösa och intressanta så finns det ingen där att lära av eller stötta dig i ditt arbete.

Här tror jag Synlighet har hittat den perfekta balansen.
De anställda på Synlighet har mycket kunskap, så det finns alltid någon att lära av eller få input från. Fokus ligger på att hitta balansen mellan hur du som praktikant vill utvecklas, och vad du faktiskt är redo att hantera.

För mig innebar det att jag fick jobba med uppgifter som var till hjälp för riktiga kunder. Men även om det var seriösa uppgifter kände jag aldrig någon press. Hjälp var alltid tillgänglig när jag behövde den.

Hur fungerar ett internship på Synlighet?

Synlighets modell bygger på att du som praktikant får en sponsor – ytterligare en medarbetare på Synlighet som har huvudansvaret för din vidareutveckling. I början pratade jag och min sponsor, Kjartan Bjørkvold, om vad jag ville få ut av min praktik. Vi satte sedan upp en plan för hur vi bäst skulle kunna uppnå den önskan.

På veckomöten lägger vi upp arbetsuppgifter för den närmaste framtiden. Utöver det stod jag mycket på egna ben – något jag ville själv. Jag uppskattade verkligen att jag kunde arbeta självständigt med de uppgifter jag fick. Det var möjligt för mig att i hög grad påverka hur min vecka skulle se ut, och samtidigt fanns det alltid någon där om jag behövde hjälp.

Professionellt djup på Synlighet

Synlighet är en byrå som levererar inom flera specialistområden. De har egna specialister inom annonsering, data och insikter, digital strategi, sökmotoroptimering och innehåll, sociala medier och annonsmaterial.

I min naivitet trodde jag att jag skulle hinna lära mig om alla discipliner. Men det var innan jag hade lärt mig hur stor en sökmotoroptimering faktiskt är.

Google har över 200 faktorer de tittar på när de bestämmer hur en webbplats ska rankas för ett givet sökord. Du kan påverka alla dessa 200 faktorer för att skapa en högre ranking för webbplatsen du arbetar med.

En av de saker som har slagit mig mest under min praktik är hur otroligt mycket som faller inom sökmotoroptimeringsfältet – allt från att optimera hemsidan, Universal Design, titel och struktur, för att nämna några element. Synlighet öppnade mina ögon för hur mycket det finns att lära (och hur lite jag egentligen kunde). Eftersom detta yrkesfält är så varierande och stort fick jag nya utmaningar ganska ofta. Det gjorde att det inte var många trista stunder på jobbet.

Internship blev till tillsvidareanställning

En av synlighetens värderingar är "Var bäst tillsammans", och jag vill betona den sista delen - det vill säga tillsammans. Det som verkligen har varit en av de bästa sakerna med praktiken på Synlighet har varit människorna. Här välkomnades jag som en del av gruppen från första början. Det skapade en säker miljö där jag kunde försöka och misslyckas men ändå vara säker.

"Att vara bäst tillsammans" är en av de främsta anledningarna till att när jag erbjöds en fast tjänst på Synlighet var det ingen svår fråga att tacka ja till. Jag vet att jag fortfarande har mycket att lära mig om sökmotoroptimering, så jag är ser fram emot att kunna vidareutveckla min kompetens tillsammans med de underbara människorna på Synlighet.

Thomas började arbeta 50% inom Synlighet från 1 april 2022 och tillträder en 100% tjänst efter avslutade studier den 1 juli 2022.

Vill du bli praktikant på Synlighet?