Detta är det misstag de flesta gör när de använder hashtags
Datum publicerad
Effektiv och bra användning av hashtags är en av de viktigaste sakerna du gör i din SoMe-strategi.
Även om många använder hashtags, finns det också många som gör det fel. Här får du receptet på hur hashtags faktiskt fungerar i sociala medier.
Hashtag = Ämnestagg
Har du någonsin tänkt på att det norska ordet för hashtag är topic tag? Det säger verkligen mycket om vad du ska använda dem till. En hashtag är som en sorts katalogisering av ditt innehåll.
Om du till exempel hashtaggar ett LinkedIn-inlägg med #markedsföring, säger du till LinkedIn att ditt inlägg handlar om marknadsföring i synnerhet. Då kommer algoritmerna att tro att Isabella, som precis läst och kommenterat tre andra inlägg med samma hashtag, också kan vara intresserad av att läsa ditt inlägg. Du har med andra ord taggat ditt innehåll, och därmed gett relevant SoMe-kanalinformation om vad du delar.
Här har Fredrik Fornes på LinkedIn markerat både sin profil och specifika inlägg med relevanta hashtags så att LinkedIn förstår vad han pratar om:
Använd en specifik hashtag - men inte för smal
För att märkningen av ditt innehåll ska vara relevant är det en fördel att tänka på det lite som nyckelord i en sökmotor.
Taggar du ditt innehåll med #pants blir referensen så bred att algoritmerna får problem med att hitta annat liknande innehåll. Då blir det också svårt att hitta fler som är intresserade av det man delar. Om du däremot smalnar av till #snickarbyxor eller #boyfriendjeans är chansen större att algoritmerna ser ett samband, och att du når rätt målgrupp.
Se posten på Pinterest här >>>
Vad du däremot måste se upp med är att hashtaggarna inte är för smala. Då begränsar du antalet personer du har potential att träffa. Till exempel är #hulletegulebukser en så specifik och smal hashtag att den knappast har med det att göra.
Om du inte är säker på om en hashtagg är för bred eller för smal kan du gå in på dina valda SoMe-kanaler och kontrollera vilka typer av inlägg som redan använder de relevanta ämnestaggarna. Om du hittar många olika typer av inlägg med hashtaggen kan den vara för bred. Om väldigt få personer använder hashtaggen kan den vara för smal.
Hashtagga inte ditt eget varumärke
Misstaget de flesta gör när de använder hashtags är att de hela tiden hashtaggar sitt eget varumärke. Ofta följs detta av ett event eller något annat organiserat av varumärket självt.
#brandname är sällan en bra hashtag. Det säger inte SoMe-kanalen något annat än att detta innehåll handlar om ditt företag. Det vet de strängt taget redan när du lägger upp det. Dessutom kommer de som är intresserade av dig och ditt företag att söka upp dig ändå, och på så sätt hitta användaren och allt ditt innehåll. De behöver inte hashtaggen för att ta reda på det.
Smala hashtags för tävlingar
De situationer där det kan vara bra att använda en väldigt smal hashtag är när du anordnar en tävling eller ett event där du är mån om att hitta innehåll i andra delar. Då kan hashtags som #merkvare2022, eller något liknande, vara väldigt användbara.
Då handlar det inte nödvändigtvis om att sprida innehållet, utan hashtaggen fungerar som en slags katalogisering för dig själv. Kanske vill du senare dela innehållet vidare, eller dra en vinnare av en tävling?
Till exempel använde jordnötssmörmärket JIF hashtaggen #JifRapChallenge när de samarbetade med rapparen Ludacris. Den hashtaggen blev viral på TikTok:
@ludacrisdtp #ad Put Jif in your grill and duet me for real. #JifRapChallenge @jif ♬ #JifRapChallenge - Ludacris
Släng in populära hashtags
Det finns också ett antal hashtags som går viralt på olika kanaler vid varje given tidpunkt. Det kan handla om tävlingar, globala diskussioner eller mer politiska och idealistiska protester. Dessa hashtaggar som redan går virala kan vara ett bra tillfälle för ditt varumärke att få extra synlighet om du tar steget.
Här gäller det att ha bra antenner för vad som finns inne och inte. Att ett varumärke tar plats för politiska och idealistiska frågor – som #pride eller #blacklivesmatter – är inte alltid väl emottaget. Då måste du dela eftersom ditt varumärke vidtar verkliga, relevanta åtgärder i den verkliga världen - som IKEA har gjort här på Instagram:
Använd inte för många hashtags
Se till att du inte har fler än tre till fem hashtags på Instagram. Fler hashtags än så här kommer faktiskt att skada din räckvidd, snarare än att öka den. Hootsuite gjorde en analys och fann att inlägg med 30 hashtags eller fler konsekvent fick mycket lägre räckvidd än inlägg med tre till fem hashtags.
Hootsuite gjorde också en analys av det perfekta antalet hashtags för de olika SoMe-kanalerna och kom fram till dessa siffror:
Twitter: 1-2
Instagram: 3-5
Facebook: 2-3
Youtube: 3-5
Pinterest: 2-5
TikTok: 3-5
LinkedIn: 1-5
Övervaka dina konkurrenter
För att hitta rätt hashtags att använda hela tiden för ditt företag är det ett bra tips att titta på vilka hashtags dina konkurrenter använder. Se om de använder några hashtags regelbundet som du också bör testa.
Du kan också titta utomlands och inspireras av strategier som liknande branscher redan har testat.
Få en överblick över virala hashtags
Det finns ett antal verktyg som kan hjälpa dig att hålla koll på vilka hashtags som är populära vid varje given tidpunkt. En av dessa är RiteTag. Med det här verktyget får du även en översikt över liknande hashtags som passar en kategori du väljer.
Till exempel, om du anger #fashion, kommer RiteTag automatiskt att hitta en lista över andra relevanta hashtaggar som används tillsammans med den hashtaggen. Verktyget kommer också att visa hur många visningar hashtaggen har per timme och annan relevant data.
Sådana verktyg kan vara mycket användbara för att utforska nya hashtags och vara snabb på bollen när en ny, relevant trend börjar bli populär.
Sätt hashtagstrategi på agendan
Har du en tillräckligt bra strategi för hashtagsanvändning i dina sociala mediekanaler? Eller kastar du bara något på måfå och hoppas att det går bra? Sätt på agendan att du ska definiera en genomtänkt hashtagstrategi för dina SoMe-kanaler. Då kan det plötsligt bli så att det du redan delar med dig av ännu mer effektivt serveras till nya personer i din målgrupp.