Long-tail inom digital marknadsföring
Datum publicerad
Har du hört talas om begreppet "long-tail"? Den har ersatt den gamla Pareto-analysen i den digitala vardagen. Lär dig mer om den långa svansen, long-tail, och hur du kan utnyttja konceptet i din digitala marknadsföring.
Long-tail är systern till Pareto-analysen, även känd som 80/20-regeln. Den förutsätter att en vanlig gatubokhandel får 80% av sina inkomster från 20% av böckerna. En vanlig bokhandel har bara möjlighet att visa några tusen böcker, medan digitala aktörer, som Amazon, kan visa en obegränsad mängd böcker och skicka dem direkt till kunder från stora centrallager.
Den oändliga lagringskapaciteten, utan stora kostnader, har gjort att alla böcker som bara säljs en till två gånger i månaden, tillsammans, kan generera lika mycket intäkter som de bästsäljande böckerna. Detta koncept kallas long-tail.
Long-tail konceptet
Long-tail uppfanns av Chris Anderson, som är chefredaktör på Wired. Han skrev en hel bok om konceptet år 2006. Chris Anderson insåg att 80/20-regeln inte gäller i den digitala världen. Det visade sig att mer än 50% av Amazons intäkter kom från böcker som inte var bland de 130 000 bästa.
Med andra ord var de böcker som säljs bara en eller några gånger i månaden totalt sett viktigare än de 130 000 mest sålda böckerna (siffrorna kommer från 2005). Han kallade detta fenomen för "long-tail".
Long-tail handlar om att all individuell försäljning av obskyra böcker tillsammans kan vara minst lika viktig som bästsäljarna.
Long-tail för SEO
Om du tittar på den organiska trafiken till din webbplats hittar du ofta liknande siffror. På synlighet.no kommer till exempel 50 % av trafiken till våra topp 30 sidor. Resten av trafiken kommer från besök på alla andra sidor på webbplatsen (flera hundra).
Fördelningen ser ut så här:
Detsamma gäller ofta för söktermer som människor använder för att hitta dessa webbplatser. Det kan till exempel vara att 50 % av den organiska trafiken från Google kommer från sökfraser som bara används tre eller färre gånger i månaden.
Sökvolym, köpavsikt och konverteringsfrekvens
Sökorden i den motsatta änden av den långa svansen kallas fat-head. De har den högsta sökvolymen, och det är ofta dessa sökord som genererar mest trafik till webbplatsen. Det är också dessa sökord som kostar mest pengar i AdWords samt har störst konkurrens inom organisk sökning.
De långa sökorden, som "vw golf gte plug in hybrid", är mycket mer specifika, och därför finns det inte så hög sökvolym. Kunder är ofta närmare ett köp när de använder mer specifika söktermer. Dessa termer har också ofta mindre konkurrens, både i betald och organisk sökning. Med mindre konkurrens behöver du färre sökmotoroptimeringsinsatser för att uppnå önskad ranking.
Även om "bil" har en otroligt hög sökvolym (se bilden nedan) vet man inte vad den som söker har för avsikt när man söker på "bil". Det kan vara att den sökande vill veta mer om bilteknik, eller bilhistoria, vilket inte är viktigt för en bilhandlare.
Om den som söker efter "volkswagen golf" är avsikten mer tydlig. Då är chansen större att den sökande överväger ett köp. Om den sökande har landat på long tail-ordet "vw golf gte plug in hybrid" kan vi tänka oss att den sökande har kommit ännu närmare ett beslut.
Det handlar inte bara om långa, specifika söktermer, som "vw golf gte plug in hybrid", utan även modellnummer och serienummer, som ISBN-numret på Chris Andersons bok: "9788203352942" .
Sammanfattning
Nyckelord med hög sökvolym, som "bil":
Generisk
Låg relevans
Låg köpintention
Nyckelord med medelstor sökvolym, som "vw golf"
Lite specifik
Relevant
Medium köpavsikt
Nyckelord med låg sökvolym - "vw golf gte plug in hybrid"
Mycket specifik
Hög relevans
Hög köpintention
Fokusera inte bara på sökord med stor sökvolym i din sökordsstrategi. Beskriv dina produkter och din expertis i detalj för att synas på de långa sökorden.
Ser din webbstatistik fortfarande ut som en Pareto-analys? Kontakta gärna oss för att få din synlighet inom long-tail.