ChatGPT, Generative AI och slutet på början
Datum publicerad
Datum uppdaterad
Ett berömt talesätt säger att den enda konstanten är förändring, men detta är en sanning med modifikationer. Förändringstakten är långt ifrån konstant, den kommer i kramper och börjar, och just nu rör den på sig. Kraftfull.
Om du inte har hört talas om ChatGPT vid det här laget, har du förmodligen levt under en mycket stor sten på sistone.
Att kalla ChatGPT för en "chatbot" är som att säga att Magnus Carlsen är en kille som gillar brädspel. Det är självklart en "bot" som man kan chatta med, men den går inte att jämföra med andra tjänster som har haft den beteckningen fram till nu. Den underliggande artificiella intelligensalgoritmen GPT-3 är en oerhört sofistikerad modell för att förstå språk, och det är här dess unikhet ligger. Den förstår ett helt normalt språk.
Chatboten som förstår vad du frågar om
Alla andra tjänster som kallas "chatbot" är program som är tränade på olika sätt att svara på definierade sätt när den tar emot specifika kommandon och triggord. ChatGPT har inga begränsningar i vad den kan reagera på. Den läser, tolkar och förstår dina frågor och är utbildad för att ge sammanhängande och artikulerade svar på alla förfrågningar. Den förstår referenser till tidigare frågor, kan läsa "mellan raderna" och kommer med relevant ytterligare information utöver det du specifikt frågar den om.
Det magiska är att man kan ha ett samtal med den där man ställer följdfrågor, gräver djupare och kan få saker beskrivna ur olika perspektiv.
Vad den förstår är mycket mer imponerande än vad den kan skriva.
Även om det mest imponerande med ChatGPT är vad det förstår, är det definitivt möjligt att bli imponerad av hur bra den är på att producera text. Med enkla instruktioner producerar den faktatexter och berättelser. Det kan skapa handlingsplaner för dig och rollspelsscener med dig. Den kan formulera vad du vill som en limerick eller en rap, eller få det att låta som något Donald Trump sa, på många olika språk. Och det fungerar faktiskt väldigt bra på norska, både när det gäller att förstå frågor och att producera text.
Den kan därför skapa saker, eller "generera". Därav namnet generative AI.
AI kan skapa mer än bara text
ChatGPT är bara ett exempel. Bildgeneratorer har också exploderat i popularitet under de senaste sex månaderna, med Midjourney, DALL-E 2 och Stable Diffusion som de mest använda. Dessa producerar imponerande visuella verk med enkla instruktioner. Nu finns det starka kontroverser när det gäller användningen av befintliga verk som utbildningsmaterial, och det finns stora juridiska fallgropar när det gäller upphovsrätt och plagiat. Men ändå är vi här i en revolution inom illustration, bildbehandling och visuell design som inte går att stoppa.
Förutom text och bilder finns det massor av verktyg som kan generera andra saker, som musik, video och programkod. Sök bara på Google efter "AI för att skapa..." så hittar du många alternativ. Det är en djungel i snabb utveckling, som vi bara har sett början av.
Slutet på början?
ChatGPT som det ser ut idag är inte den färdiga lösningen. Det är många som påpekar hur många fel det står och hur lite man kan lita på. Men det beror bara på att den inte är programmerad för att genomföra faktagranskning och källkritik. Än.
ChatGPT är ett proof-of-concept, som bevisar att det är möjligt att prata med en maskin och bli förstådd. Detta är slutet på början av mänsklig interaktion med maskiner.
Sedan den industriella revolutionen tog fart har vi snabbt utvecklat allt mer sofistikerade maskiner för att lösa olika uppgifter och utmaningar. Maskinerna har gjort mycket för oss, men de har alltid varit svåra att använda. De kräver bruksanvisningar, vägledning eller erfarenhet. Det här har blivit bättre och bättre, och det var en stor höjdpunkt när Apple lanserade en smartphone som inte behövde någon bruksanvisning. Touch-gränssnittet på iPhone var så intuitivt att du kunde utforska och lära dig hur du använder det själv. Men det finns fortfarande en tröskel där vi måste lära oss att förstå maskinen och hur man interagerar med den.
Nu får vi maskiner som förstår oss, och som vi kan interagera med genom det gränssnitt vi har med andra människor: Språk.
Vart vi går härifrån är nog inte ens begränsad av fantasin.
OK, men vad kan vi använda ChatGPT till?
Du kan redan använda ChatGPT för en hel del. Det mest uppenbara är förstås allt som har med produktion och bearbetning av text att göra:
- Skriva utkast till alla typer av texter; från professionella artiklar till reklamtexter och kärleksdikter.
- Skapa sammanfattningar, förkorta eller förlänga texter.
- Skriva om, förbättra eller översätta texter.
- Analysera texter för saker som ordanvändning eller känslor.
Du kan också använda ChatGPT för att generera idéer och förslag till vad som helst, och här är det bara din fantasi som sätter gränser:
- Presenter till barnen?
- Målgrupper för marknadsföring?
- Ställen att åka på semester?
- Stegen i en strategiprocess?
- Ämnen för blogginlägg?
För att inte glömma att du kan be den att programmera åt dig.
Om du själv är en utvecklare kommer du förmodligen att tycka att GitHub Copilot (som också använder GPT-modellen) är ett mer robust verktyg. Men för oss som är bäst på att klippa och klistra in kod är ChatGPT fantastiskt. Så länge du kan beskriva vad du vill att koden ska göra får du tillbaka det färdiga skriptet. Är det något som inte fungerar? Då kan du klippa in de felmeddelanden du får, så får du tillbaka den rättade koden – gärna med en artig ursäkt i gengäld.
Tips för att använda ChatGPT
Allt detta och mer kommer i alla fall vi på Synlighet att fortsätta använda ChatGPT i framtiden. Vi har bara sett början och våra 70 nyfikna rådgivare kommer säkert att hitta nya användningsområden kontinuerligt. Det finns många andra som också utforskar, så om du behöver tips och vägledning är det bara att söka på Google efter "how to use chatgpt for...":
Men du behöver egentligen ingen bruksanvisning, för du kan bara be om den själv! Kom igång: "Kan du hjälpa mig med...?"
Ha en chatt med ChatGTP själv här >>>
Tre allmänna tips när du pratar med ChatGTP:
- Ge det lite sammanhang. Ställ en öppen fråga och förklara bakgrunden till varför du frågar innan du frågar efter mycket specifika svar eller resultat.
- Ställ följdfrågor och ha en konversation, inte bara ge ett enda kommando.
- Använd det tidigt på dagen, för när befolkningen i USA kommer till jobbet är kapaciteten överbelastad, och det går för närvarande inte att betala för mer stabil tillgång här hos oss.
(PS: Det här blogginlägget är till 100 % skrivet av en människa)